Top 10 - Texel 2021

IJS drinken
strandwacht
zon
Vlieland
Kiosk en shop
bar en toilet
surf en duikverhuur

Restaurant
Strand en
zee
paal 21.
TEXEL 2021
Ga naar de inhoud
Bezienswaardigheden.

1).Nationaal Park Duinen van Texel:

Aan de westkust van Texel vind je het Nationaal Park van Texel. Je kan hier heerlijk wandelen in de duinen. Het gevarieerde landschap heeft veel te bieden, zo vind je er groene bossen, uitgestrekte velden, lekkere stranden en mooie uitzichten. De Slufter, Mokbaai en de Hors is zeker het bezoeken waard. Vanuit het bezoekerscentrum van de Ecomare starten veel wandelingen. Deze zijn aangegeven met rode, gele, groene en blauwe paaltjes. Let op, misschien kom je de Sommeltjes nog wel tegen, dit zijn mytische wezentjes die vaak in de volksverhalen voorkomen. Vooral op het Sommeltjespad is de kans aanwezig hier iets van aan te treffen.

2).De Vuurtoren:

Op het Noordelijkse puntje van het eiland staat de vuurtoren (Eierland). De nog werkzame rode vuurturen is gebouwd in 1863 omdat er veel schepen vergingen. Hij bestaat uit 8 verdiepingen waarvan je er 6 kunt bezoeken. Eenmaal op de hoogste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de zee.

3). Ecomare:

Ecomare, het zeehondencentrum op Texel is belangrijk, ziek of uitgeputte zeehonden, maar ook vogels worden hier binnen gebracht om te herstellen en indien mogelijk weer uitgezet te worden. Lukt dit laatste niet dan worden het vaste bewoners van de Ecomare. In het natuurmuseum kan je alles leren over het wad. Zeker de moeite waard om te gaan kijken.

4). De Koog:

In het westen gelegen aan zee bevindt zich dus het mooie dorpje De Koog. Vanuit hier loop je in minder dan 10 minuten naar het strand. De Koog heeft veel vakwerkhuisjes,  winkeltjes , restaurantjes en een oude kerk uit 1415, die prachtig is.

5). De Slufter:

De Slufter, echt mijn gebied, prachtig gelegen in Nationaal Park de Duinen.  Lekker wandelen in de duinen, over de vlaktes en rivierbeddingen. Het is een schitterend gebied voor de vogelaars, er zijn veel diverse soorten vogels te vinden. Gezien mijn vader een echte vogelaars was en zeer verknocht was aan Texel, en vooral de Slufter hebben wij hem hier zijn laastste rustplaats gegeven.

6). Den Burg:

Centraal gelegen op Texel ligt het historische stadje Den Burg. Het heeft een middeleeuws vesting karakter. Den Burg is in de tweede wereld oorlog zwaar getroffen, gelukkig is alles weer opgebouwd en is het een mooi dorp met een gezellig centrum waar je even lekker kan rond wandelen. Tevens is hier het gemeentehuis van Texel gevestigd. Filmpje pakken dat kan ook, er is een bioscoop met 2 zalen.

7). Texels bierbrouwerij:

In de buurt van Oudeschild is de Texels Bierbrouwerij te vinden. Deze hebben diverse seizoensbieren en de bekende Skuumkoppe. Deze bieren kun je proeven in het proeflokaal en je kan er ook nog een rondleiding doen dan wordt je alles uitgelegd over hoe het bier wordt gemaakt en de smaken.

8). Luchtvaart- en oorlogsmuseum:
Op Vliegveld de Vlijt is het Luchtvaart- en oorlogmuseum te vinden. In 1987, toen het vliegveld 50 jaar bestond is er een expeditie gehouden, dit was zo'n succes dat men er een blijvend musuem heeft gevestigd. Deze ging in 1996 open. Er is veel te zien en te leren over de luchtvaart en uiteraard wordt er ook teruggekeken naar de tweede wereldoorlog. Een kijkje buiten op het vliegveld is ook bijzonder, want met goed weer springen hier de parachutisten vanuit een vliegtuig en landen op een gemarkeerde plek op het vliegveld.

9). Museum Kaap Skil:
In Oudeschild vind je het museum Kaap Skil. Hier vind je alles terug van het leven op Texel in de 17e en 18e eeuw. In die tijd was Texel een belangrijke knooppunt voor de scheepsvaart. De Reede van Texel was één van de grootste ankerplaatsen te wereld. In het museum vind je veel opgedoken voorwerpen en scheepswrakken. Verder zijn er vissershuisjes, graanpakhuizen en smederij nagebouwd.

10). Maritiem- en Juttersmuseum Flora:
En leuk museum is het interactieve Maritiem-en Juttersmuseum, in het westen van Texel gelegen. Van de afgelopen 80 jaar zijn voorwerpen te vinden die zijn aangespoeld op de kust van Texel. Er zijn in die tijd bijzondere dingen aangespoeld. Buiten vind je scheepswrakken. Verder worden er speurtochten en spelletjes georganiseerd.
andre@barkhof.com
André Barkhof
De Lijnstukken 10
9528 PP Buinen
Drenthe
Terug naar de inhoud