Historie - Texel 2021

IJS drinken
strandwacht
zon
Vlieland
Kiosk en shop
bar en toilet
surf en duikverhuur

Restaurant
Strand en
zee
paal 21.
TEXEL 2021
Ga naar de inhoud
Stukje Historie.

Je kunt het misschien niet geloven maar 26 miljoen jaar geleden lag de Waddenzee op de plek waar nu Suriname ligt. Miljoenen jaren stroming, wind e.d. hebben er voor gezorgd dat Texel dus is verschoven naar de plek waar het nu ligt. Maar pas sinds 1170 voor Christus is Texel  een eiland, nadat de Allerheiligenvloed Texel van het vaste land deed scheiden. Het eiland wijkt af van de andere Wadden eilanden, dit heeft te maken met de ijstijd. Deze heeft er voor gezorgd dat een dikke keileemlaag achterbleef en dit zorgde voor een vruchtbare bodem waardoor het landschap zich anders kon ontwikkelen  dan de andere eilanden.

In de periode 8000 -4500 voor Christus zijn er vuurstenen werktuigen gevonden waaruit blijkt dat Texel al werd bewoond, er wordt gesproken dat dit jagers moeten zijn geweest die in die periode actief waren. 1000 jaar voor Christus, in de middelbronstijd, was er wel permanente bewoning op Texel. Grafheuvels die bij Den Burg zijn gevonden wijzen daarop. Sinds 1600 heeft Texel zijn huidige omvang die het nu heeft door inpoldering van Eierland.
In 1415 kreeg Texel stadsrechten van Graaf Willem VI van Holland. Dit gaf Texel een behoorlijke zelfstandigheid. Dit resulteerde in het benoemen van eigen schouten, schepen, het innen en heffen van belastingen, eigen recht spreken en het houden van markten.

Eierland (Eyerland) zat tot de 13e eeuw vast aan Vlieland. Eierland werd een eigen eiland nadat het Eierlandse gat ontstond. Pas in 1835 werd doormiddel van een zandbank en een aanleg van een zanddijk Eierland met Texel verbonden omdat het Anegat dicht slibte.

Nicolas Joesph de Cock (uit Antwerpen komend)  richtte in dat jaar een NV op samen met andere mensen die zorgden voor deze  inpoldering zorgde. Er werd een dorp gesticht met de naam Nieuwdorp wat later veranderde in het nu bekende Cocksdorp.
Moderne geschiedenis:

In februari 1945, kort voor het eind van de oorlog, streek het 822e Georgisch Bataljon neer op Texel. Deze bestond uit 400 Duitse soldaten en 800 Georgische vrijwilligers, v.n.l. Sovjet-krijgsgevangenen, om tegen de geallieerden te vechten.
In april 1945 onstond er een grote opstand (ook wel de Russenoorlog genoemd) onder de Georgiërs en deze was gericht tegen de Duitse bevelhebbers die op dat moment terrein verloren. Echter de Duitsers kwamen met een offensief en deze zou duren tot na de Duitse overgave op 5 mei te Wageningen. Op 20 mei arriveerden pas de Canadese soldaten op Texel en werd Europese laatste slagveld bevrijd. Er vielen tijdens deze opstand onder de bevolking van Texel, de Duitsers en de Georgiërs meer dan duizend doden. Onlangs overleed de laatste Georgiër die de oorlog op Texel had overleeft, Grigor Baindoerasjvili.
andre@barkhof.com
André Barkhof
De Lijnstukken 10
9528 PP Buinen
Drenthe
Terug naar de inhoud