Dorpen - Texel 2021

IJS drinken
strandwacht
zon
Vlieland
Kiosk en shop
bar en toilet
surf en duikverhuur

Restaurant
Strand en
zee
paal 21.
TEXEL 2021
Ga naar de inhoud
Bereikbaar:

Texel is bereikbaar via de veerboot. Er is ook een vliegveld aanwezig maar deze is niet echt in gebruik voor het vervoeren van mensen voor een verblijf.
Daarbij komen er veel toeristen met de auto (met caravan), camper of op de fiets.
TESO verzorgd de overgangen vanuit Den Helder naar Texel , aankomst in het plaatsje t' Horntje en weer terug.
De vertrektijden zijn keurig terug te vinden op de website TESO, hier zijn ook de prijzen voor de diverse voertuigen vermeld.
De dorpjes:

Texel heeft 7 dorpjes en nog wat "Buurten". Hieronder een kleine uitleg per dorp.
Den Burg.

In dit middeleeuws dorpje woont de helft van de Texelaars. Het is tevens het grootste dorp van Texel. In het centrum vind je winkels, cafe's en restaurant. Verder is er een groot open luchtzwembad, bioscoop en een wekelijkse markt (maandag). Een rijk en roerig verleden is terug te vinden in het dorpje en is grotendeels bewaard gebleven of gerestaureerd. 64 Rijksmounumenten zijn terug te vinden, voornamelijk als woningen en boerderijen.
De Koog.

Het voormalig vissersdorpje De Koog is de enige badplaats op Texel. Vooral in het hoogseizoen is dit dorpje het uitgaanscentrum van Texel. Verder zijn er diverse eetgelegenheden en winkels te vinden. De Koog grenst aan het natuurgebied de Duinen.

Eigeweis! is echt een aanrader om te gaan eten. Qua prijs kwaliteit zeer goed. Bistro 110 is wat eenvoudiger met de menulijst, hier is de prijs dan ook weer naar. En zeker niet slecht.

De Cocksdorp.

Het jongste dorp van Texel is omringd door mooie natuurgebieden zoals De Slufter, de Krim en Eierlandse Duinen. Het bestaat pas sinds 1835. De vuurtoren 3 km buiten het dorp is een toeristische trekpleister en tevens een populaire locatie voor trouwfoto's. Het brede strand is sinds 25 jaar in deze vorm aanwezig. In Cocksdorp zelf vind je leuke winkeltjes en restaurants. Bij Joost kan je lekker eten het is er gemoedelijk. Tip, probeer de varkenshaas sate.

Den Hoorn.

Zuiderlijk gelegen dorpje met een opvallend wit kerkje. Vroeger vond je hier veel walvisvangst en loodswerk, dit is nog terug te vinden in het dorpje. Vanuit Den Hoorn kan je een mooie wandeling maken door de duinen naar de zee. De landbouwgrond in de omgeving leent zich uitstekend voor bloementeelt. Vooral tulpen als gele narcissen zijn er veel te zien in het voorjaar. In de bossen en duinen vind je de sneeuwklokkjes en de wilde hyacinten.

De Waal.

De Waal, het kleinste dorpje van Texel, maar wel een hele mooie. Aankomen rijden op de Bomendiek rijd je de Waal binnen. Je vind hier een restaurant, cultuurhistorisch museum en een galerij. Verder wordt er elk jaar het Sommeltjesfestival gehouden.

Oosterend.

Jeruzalem van het Noorden, Oosterend, vroeger met 7 kerkjes, nu nog 3, de Maartenskerk, de Sint Martinuskerk en de het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente. Vroeger was de visserij een belangrijke inkomsten van dit dorp. Voornamelijk oesters en wiervisserij werd vanuit de haven bij de IJzerenkaap bedreven. Het dorpje heeft schilderachtige straatjes.

Oudeschild.

De haven van Oudeschild is zeker de moeite waard om eens door te wandelen. Prachtige schepen , visserij en toerisme (zeehondjes kijken op het Wad) zijn hier te zien. Maar ook buiten de haven vind men mooie oude huisjes, een visje eten kan op diverse plekken in het dorp. Onlangs is er een zandstrand aangelegd voor mensen die willen zwemmen in de Waddenzee.
andre@barkhof.com
André Barkhof
De Lijnstukken 10
9528 PP Buinen
Drenthe
Terug naar de inhoud