Frankrijk 2012

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Vaison la Romaine

Vaison-la-Romaine (Gallisch-Latijn: Vasio Vocontiorum: Vasio van de stam Voconti) is een Franse gemeente in het departement Vaucluse. De stad had op 31 december 2008 6201 inwoners.

Ligging
De stad is gelegen in het noordelijke deel van het departement, ten zuiden van de Enclave des Papes. Het ligt ongeveer 27 km van Orange, 50 km van Avignon, 10 km van Dentelles de Montmirail en 10 km van de voet van de Mont Ventoux. Het gebergte Dentelles de Montmirail ligt ten zuiden van de stad en is een aantrekkelijk klim- en wielrengebied.

Archeologie
Het stadje heeft vele Romeinse overblijfselen, zoals een antiek Romeins theater. Het archeologische Puyminmuseum is een populaire toeristische bestemming met ongeveer 60.000 bezoekers per jaar.

Rivier
Het riviertje de Ouvèze stroomt door de gemeente en scheidt de hoge stad (13e eeuw) van de moderne stad. Een van de bruggen over de rivier is de beroemde Romeinse brug die nog steeds in gebruik is. De brug heeft in het verleden een strategisch en belangrijke rol gespeeld. Tijdens de WO II werd de brug zwaar beschadigd door Duitse bombardementen. De brug werd in de oorspronkelijke staat hersteld.

Overstroming
Op 22 september 1992 vielen er nabij de romeinse brug als gevolg van een vloedgolf 37 doden. Na weken van droogte veranderde een stortbui de zo goed als droogstaande Ouvèze op slag tot een kolkende, woeste stroom. In 4 uur tijd viel er op verschillende locaties grote hoeveelheden neerslag (tussen de 143mm en 300mm). De eeuwenoude brug bleef nagenoeg ongedeerd. De materiële schade bedroeg 500 miljoen frank (iets meer dan 76 miljoen euro).

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu