Frankrijk 2012

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Grignan

Grignan is een gemeente in het Franse departement Drôme (regio Rhône-Alpes) en telt 1452 inwoners (2005). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Nyons.

De aanblik van Grignan wordt gedomineerd door het kasteel van Grignan, het grootste renaissance kasteel in zuidoost Frankrijk. In 1035 wordt het voor het eerst vermeld in geschriften. Het gebouw heeft dan een militaire functie en is gebouwd op een rots met steile wanden. In de 15e eeuw wordt de strenge burcht door Gaucher Adhémar omgebouwd tot een luxueus kasteel. Zijn zoon Louis Adhémar, gouverneur van de Provence en ambassadeur in Rome, zet de modernisatie voort.

In de 17e eeuw krijgt het kasteel bekendheid dankzij markiezin De Sévigné, Marie de Rabutin-Chantal. Haar dochter, Françoise Marguerite, trouwt in 1671 met de graaf van Grignan en gaat op het kasteel wonen. Er ontstaat een correspondentie tussen moeder, die in Parijs woont, en dochter. Deze brieven zijn heel bekend geworden. In Grignan staat een standbeeld van markiezin De Sévigné. In juni/juli wordt ter hare nagedachtenis in Grignan een festijn gehouden over alles wat met schrijven te maken heeft. De schoonzoon van de markiezin, graaf François de Grignan (voluit: François de Castellane Ornano Adhémar de Monteil, Hertog van Termoli, Graaf van Grignan en Campobasso, Luitenant Generaal van de Zonnekoning in Languedoc en in de Provence) zet de transformatie voort door grote werkzaamheden binnenin het kasteel te reaiseren. Met steun van zijn broers, aartsbisschop van Arles en de bisschop van Carcassonne, start hij de realisatie van een nieuwe façade voor de prelaten vleugel, deze blijft echter onvoltooid.

Tijdens de Franse Revolutie is het meubilair van het kasteel verkocht, zijn de façades en de daken neergehaald en is het materiaal verspreid. Het kasteel is verlaten en leeggeroofd.

In 1838 wordt het gebouw gekocht door Léopold Faure, een inwoner van Grignan. Hij begint aan een voorzichtige wederopbouw. De volgende eigenaar Boniface de Castellane, trouwt in 1895 met Anna Gould, dochter van de Amerikaanse bankier Jay Gould. Hij spendeert zo'n 10 miljoen dollar van haar fortuin, onder andere aan de restauratie van het kasteel. In 1906 scheiden ze en is hij genoodzaakt om alle architecturale elementen met een zekere waarde: waterspuwers, schoorsteenmantels, vazen etc. te verkopen om zijn schulden te kunnen betalen.

Tussen 1913 en 1931 worden er eindelijk serieuze werkzaamheden uitgvoerd om de historische waarde van het kasteel te herstellen. Marie Fontaine, de nieuwe eigenaar, restaureert ruimtes, indeling van de vertrekken en de inrichting in de stijl van vroeger tijden.

In 1979 wordt het kasteel aangekocht door het departement van de Drôme. Het wordt in 1993 aangeduid als een historisch monument en als Musée de France, opengesteld voor het publiek.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu