Frankrijk 2012

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Arles

Arles is een stad in Zuid-Frankrijk. Het is een onderprefectuur van het departement Bouches-du-Rhône. De inwoners worden Arlésiens genoemd. In de gemeente ligt het spoorwegstation Arles.

Geschiedenis
Arles (Latijn: Arelate) was een belangrijke stad in het Romeinse Rijk. Toen het christendom werd ingevoerd, werd Arles een belangrijk religieus centrum. Sint-Trophime zou de eerste bisschop zijn geweest. Na de val van het Romeinse Rijk en tal van invallen door de Barbaren werd de stad enige eeuwen onbelangrijk. Van 933 tot 1033 was Arles de hoofdstad van een koninkrijk met de naam Bourgondië, dat wegens de hoofdstad ook wel bekendstond als het Koninkrijk Arelat of het Arelatische koninkrijk.

Arles is ook bekend als woonplaats van Vincent van Gogh. Veel plekken waar de schilder verbleef bestaan niet meer, zoals zijn pension aan de Place Lamartine (Het gele huis) dat in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, maar het Caféterras bij nacht aan de Place du Forum is er nog steeds, zij het omgevormd tot een toeristische gelegenheid.

Elk jaar vindt er ook nog een folkloristische traditie plaats die de mensen herinnert aan het gevecht tegen de Mistral.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu