Berlijn

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Juridisch gebouw

De Humboldtuniversiteit te Berlijn (Duits: Humboldt-Universität zu Berlin) is de oudste universiteit van Berlijn.

De universiteit is in 1810 opgericht onder het bewind van de Pruisische koning Frederik Willem III. In 1828 kreeg de universiteit de naam van de koning, waarna zij meer dan honderd jaar als Friedrich-Wilhelms-Universität door het leven ging.

Haar huidige naam, Humboldtuniversiteit, draagt de universiteit sinds februari 1949. Deze naam verwijst niet alleen naar de grote drijvende kracht achter de oprichting van de universiteit, de Pruisische staatsman en taalwetenschapper Wilhelm von Humboldt, maar ook naar zijn broer Alexander von Humboldt, de grondlegger van de fysische geografie. De 2 marmeren beelden bij de ingang van Paul Otto uit 1883, stellen de broers voor.

Het hoofdgebouw van de universiteit is al sinds de oprichting gevestigd in het voormalige paleis van prins Hendrik van Pruisen, jongere broer van koning Frederik II de Grote, aan de beroemde boulevard Unter den Linden. De universiteit lag dus tot de Wende van 1989 in Oost-Berlijn; in West-Berlijn werd in 1948 de Vrije Universiteit Berlijn opgericht.

Aan de universiteit werkten befaamde medische wetenschappers als Rudolf Virchow en Robert Koch en natuurkundigen als Max Planck en Albert Einstein. Bovendien studeerden hier Heinrich Heine, Karl Marx en Friedrich Engels.

Aan de Humboldtuniversiteit studeerden of doceerden 29 Nobelprijswinnaars. In het wintersemester 2011/12 had de universiteit 30.061 studenten.

Panoramafoto

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu